Как да си съставим програма за грижа за кожата

28 юни 2017
Как да си съставим програма за грижа за кожата

Сякаш още битува едно разбиране, че е по-добре да не нанасяш много продукти по кожата си. Според нас то се корени в годините от зората на масовата козметика, когато съмнителни и откровено вредни съставки са намирали необезпокоявани пътя си до нощните шкафчета на тогавашните бюти-ентусиасти, често влошавайки състоянието на кожата, вместо да го подобрят. Сега ситуацията е съвсем различна, особено когато става дума за азиатска козметика (а защо харесваме азиатската козметика прочети тук).

Много се говори за прословутата корейска 10-степенна грижа за кожата. Добрата новина е че всъщност няма нужда стъпките да са десет; лошата – че може и да станат много повече. Да, пристрастяващо е. Някой наскоро го сравни с Алиса и пропадането в заешката дупка – четеш, пробваш, виждаш резултат, пробваш още и още, виждаш още по-добър резултат, добавяш още един серум и т.н. В един момент не можеш да повярваш с каква кожа си се примирявал, при положение че решението е толкова достъпно и резултатите се случват пред очите ти. От азиатската козметика връщане няма 

И все пак, как да си направим програма?

Първо трябва да повярваме, че перфектната кожа е възможна и постижима (така е!).

После трябва да вземем сериозно решение, че искаме да имаме хубава кожа. Малко е като с отслабването - всички искат да отслабнат, но реално докато не си го поставиш за цел обикновено не се случва.

Правим реална оценка на кожата си - дали е суха, мазна, с фини или дълбоки линии и бръчки, склонна към акне, зачервявания, с хубав тен, но неравна или пък гладка но с петна (или всевъзможни комбинации от тези и други).     

След това разбираме как се поправя всеки отделен проблем на кожата - говорим за доказани, проверени субстанции и методи, били те натурални или постижения на науката. Виж нашия "пищов" със съставки тук

Накрая си съставяме програма за грижа за кожата, така че да включим колкото може повече от "нашите" съставки (за нашите проблеми). 

  1. Почистване – добра идея, взаимствана от Азия е така нареченото „двойно почистване“  - първо с продукт на маслена основа, който разтваря грима и почиства себума вътре в порите; после с нежна пяна на водна основа, която допочиства и хидратира.

  2. Тоник – забрави за щипещите западни тоници, знаем, че „ако щипе значи работи“ но реално не е така и няма нужда да си мъчиш кожата и да я пресушаваш. Избери адекватен тоник или мицеларна вода, които ще върнат PH на кожата в обичайните и граници след почистването. 

  3. Супер активни съставки – сега е момента, след като си уравновесил PH-то да нанесеш АНА, ВНА или Витамин С (но не всички заедно!) Изчакваш 20мин да подейства и преминаваш към:

  4. Есенция – Корейките твърдят, че това е най-важната стъпка, ние бяхме скептични към прозрачната течност, но вече сме зарибени. Тук е добър момент да включиш ферменти, но имаш и много други опции.

  5. Серуми и ампули  - концентрирани активни съставки с гъста течна консистенция. Тук е моментът да се развихриш – можеш да нанесеш няколко един върху друг – колаген, хиалуронова киселина, охлюви и т.н.

  6. Изрязани маски – или sheet masks са маски от естествени влакна или хидрогел, напоени със супер-концентриран серум. Маската създава физическа бариера, която поддържа кожата влажна и и позволява изключително ефективно да усвоява активните съставки, Маска може да се прави всеки ден, но за тези, чиито живот не се върти само около лицето им – може и 1-2 пъти в седмицата. Добра идея е с маската да включиш елемент или съставка, които не са намерили място в останалата ти програма. Правят се на този етап, защото реално са серуми, но може и върху почистена и тонизирана кожа, ако денят е по-мързелив.

  7. Крем – през деня може би с антиоксиданти или пептиди, вечер евентуално регенериращ – колаген, охлюви и т.н. но отново всичко зависи от твоята кожа.

  8. Околоочен крем – тук отново всичко зависи от конкретния случай – хидратиращ, стягащ, против торбички или тъмни кръгове.

  9. Последна стъпка – сутрин задължителният SPF, поне 30 – няма нужда да си набавяш витамин Д точно през лицето, а слънчевите лъчи доказано са отговорни за 90% от стареенето на кожата. Вечер – маска за спане (sleeping mask), поредната азиатска мания, която ни се струваше леко излишна но преобразява кожата до такава степен, че вече не лягаме без нея. На тази стъпка най-често целта е хидратация и успокояване.

  10. Продукти, които не ползваме всеки ден – маски – глинени за порите, ексфолиращи (като захарните), пачове за устни, лепенки за почистване на порите на носа.

Общо: Между 6 и 12 продукта всеки ден. Ако не включиш супер активните съставки от точка 3 и денят не е за маски цялата процедура отнема не повече от 2-3 минути, честно. Въпросът не е в бройката, а в идеята – осъзната грижа за кожата с реални резултати. Успех!


Номерът на корейката14 юли 2017

...или защо в theskin наблягаме на корейската козметика

прочети още
Козметичните съставки, които наистина работят.28 юни 2017

Да си говорим за съставки може да е скучно, но зад всеки успех стои доста работа. Напиши си домашното сега, а после само се наслаждавай на комплиментите :)

прочети още